Om Japanese Chin

Rasens historie, bakgrunn og utvikling

Japanese Chin er i dag, en av de eldste forhistoriske rasene. Utspringet til denne urgamle rasen er litt vanskelig å finne, siden alt ligger i et dunkelt og hemmelighetsfullt mørke. Men til tross for dettte finnes det mange ting som peker i retning av at rasen kan spores tilbake til hunder som ankom Japan som gaver fra både Kina og Korea. Japan anses i dag som rasens hjemland, og man mener at rasen har vært i dette landet siden 800-tallet e.Kr.

Til Europa kom rasen først omkring 1613, og de virkelige importene begynte å komme etter at en kommandør ved navnet Perry (i 1853) hadde åpnet for handel med de vestelige landene. Rundt 1850 kom det flere Japanese Chin`s til Engeland, og Engeland er pr i dag det eneste europeiske landet som har det største oppdrett av rasen. De første og kjente oppdrettere for rasen her i Norge var Anna og Marie Knudtzon, et velkjent mor og datter team som jobbet under kennel navnet Ulleberg (rundt 1911). Knudtzons var også ivrige utstillere også, og i tillegg til å drive oppdrett av rasen, var det Marie og Anna Knudtzon som introduserte rasen i Sverige rundt 1912, i forbindelse med en stor utstilling i Stockholm. Dessverre så var det ingen oppdrettere å finne i Norge under verdens krigen. Men tidlig på 1970 tallet var det en dame ved navnet Ellen Nythe (Kennel Yasagata) som igjen fattet interesse for rasen, og med henne ble disse små elskelige hunder reintrodusert i vårt land.

Rase- og fargevarianter

Hvit med sorte eller røde tegninger. Ønskelig med symmetriske tegninger fordelt fra rundt øynene og over ørene, og på resten av kroppen. Et hvitt, bredt bliss fra snutepartiet til skallen er ønskelig.

Helsesituasjonen i rasen

Sykdommer og defekter forekommer hos alle raser.
Dette gjelder også for Japanese Chin.
Her kjenner vi til at enkelt individer har utviklet bla. kneleddsfeil og hjertefeil.

I tillegg til å følge NKK sine avlsetiske retningslinjer anbefaler vi at alle hunder som skal brukes i avl bør kneleddstestes og hjerteundersøkes. Hjerteundersøkelsen bør gjøres en gang i året. Disse undersøkelsene kan gjøres første gang etter fylte 12mnd. Ingen tisper bør parres første gang før de er fylte 18 mnd. Og de bør ikke ha kull etter fylte 7 år. For hannhunder anbefaler vi at de ikke bør brukes i avl før de er fylte 12 mnd. Vær også klar over at kraftig mosjon i varmt vær skal unngås, da dette kan føre til pustevanskeligheter for hunden. Stort sett så er dette jevnt over en sunn rase, men vær nøye med ettersyn av øyne. Man bør også daglig rense å tørke gropen under øynene med en bomullsdott, for å unngå fukt, soppdannelse eller sår hud.

Mer om: helse-patellaluksrasjon

NKK`s avelsetiske grunnregler

Bruksegenskaper/ aktiviteter

Rasen har gode bruksegenskaper, men det er ikke mange i Norge som utnytter seg av hundens iboende muligheter, kanskje på grunn av dens størrelse.
Rasen ansees som meget lettlært og kan med fordel anvendes til lydighetsarbeid. Enkelte eiere deltar på rallylydighet og agilitystevner, noe vi anbefaler flere å prøve, siden rasen er meget lærevillig og interessant å jobbe med. Japanese Chin kan også fint brukes til agility.

Daglig stell

Pels:
Pelsen til denne rasen er lettstellt, en god gjennombørsting en gang i uken er nok. Man skal være klar over at rasen røyter mye, spesielt vår, høst og like før tispene venter løpetid. Dette er en hund som ikke egner seg for allergikere.

Øynene:
Vær nøye med ettersyn av øyne. Man bør daglig rense å tørke gropen under øynene med en bomullsdott, for å unngå fukt, soppdannelse eller sår hud.

Ørene:
Bør sjekkes jevnlig, særlig om hunden har tunge /lavtsittende ører slik at eventuelt behov for renhold følges opp.

Klørne:
Som med alle miniatyrhunder er det viktig at klørne klippes jevnlig om hunden ikke sliter ned klørne selv.

Interessert i rasen?

Japanesen er en liten velbalansert, livlig, aristokratisk miniatyrhund, med et typisk orientalsk utseende. Hodet er stort i forhold til kroppen, med kort nese som er velplassert høyt mellom store runde, glitrende øyne, som viser litt hvitt i øyekroken. Øynene er meget karakteristiske for rasen og skal sitte langt fra hverandre. Rasen har lette elegante bevegelser, pelsen skal være lang og rett, med rikelig halskrage, lange beheng på forben, ører og hale. Dette er en hund som skal gi et kvadratisk inntrykk, med kort stram rygg og en hale som bæres i en elegant bue over ryggen. Fargen skal være svart og hvit eller rød og hvit.

HVA SKAL DU SE ETTER NÅR DU KJØPER VALP?
Valpen bør være nysgjerrig og komme frem selv. Valpen skal ha tykk skinnende pels og være svært livelig. Sørg for at du får en helseattest på valpen, når den hentes, som ikke bør være eldre en 7 dager. Valpen skal også ha gjennomgått ormekur og skal registreres i Norsk kennel klubb.

Ta gjerne kontakt med oss for mer info 🙂